Юрієві Андруховичу вручено премію імені Ханни Арендт

Дванадцять років тому, далекого 1994-го, в Німеччині було засновано премію імені визначного німецького філософа єврейського походження Ханни Арендт, засновниці теорії тоталітаризму та авторки тези про «банальність зла».

Премію вручає Фундація імені Генриха Бьолля, яка на своєму сайті зазначає, що цією престижною  відзнакою нагороджують осіб, які “у своїй діяльності відкрито та мужньо, незважаючи на небезпеки, обстоюють свою політичну думку”.

Цьогоріч премію Арендт присуджено всесвітньо відомому українському письменникові Юрієві Андруховичеві та колишні учасниці російського гурту панк-гурту «Pussi Riot» Надія Толоконнікова та Марія Альохіна.

Українець став  лавреатом премії, окрім  іншого, за участь у протестах, що розгорталися в Україні, починаючи з листопада 2013 року, а також за збірку есеїв про Майдан та Революцію Гідності, яка нещодавно побачила світ у Німеччині. Премію імені Ханни Арендт (грошовий вираз – сім з половиною тисяч євро) лавреатам було вручено п’ятого грудня (день вшанування пам’яті філософа, чиє ім’я має нагорода) у німецькому місті Бремен.

В одному з інтерв’ю після отримання премії Юрій Андрухович зазначив, що в українському суспільстві “відбувся певний катаклізм”. “Ми, письменники, стали свідками “звичайного дива”, і, звичайно, це загострило наше світовідчуття і наші думки. До того ж наші тексти користуються попитом. У нас зараз дуже насичений і важливий.

http://maydan.drohobych.net/

Women Air Jordan 1 Mid "Crimson Tint" 852542-801 Pink White Online, Price: $88.58 - Air Jordan Shoes