З російського проєкту у Бабиному Яру може вирости додаткова геополітична загроза – експерт

Фото: "Діє-Слово".

 

Зеленський втягується у пропагандистську затію Кремля. Російський проєкт мали би заблокувати на старті. З нього може вирости додаткова геополітична загроза.

Про це заявив у коментарі  Gazeta.ua  політолог Михайло Басараб.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль надав доручення Фонду державного майна віддати в оренду приватному російському проєкту "Меморіал Голокосту "Бабин Яр" реконструйований на державні кошти будинок колишньої контори Лук'янівського єврейського кладовища. Він є частиною українського проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру. Про це повідомляв співпрезидент Асоціації єврейських організацій і громад України Йосиф Зісельс.

За російським проєктом меморіалізації Бабиного Яру стоїть потужне олігархічне лоббі. Яке підпорядковане Кремлю. Росія хоче використати цей майданчик і тему Голокосту для дискредитації України на міжнародній арені. Кожен, кого залучили, отримав якусь вигоду: піар, фінанси, преференції у бізнесі з Росією абощо.

Не забуваймо, що проєкт розпочали у 2016 році – вже два роки тривала збройна агресія РФ проти нашої держави.

В оточенні президента Зеленського є лобісти російських інтересів. Кремлівський проєкт може просувати керівник Офісу Єрмак

В оточенні президента Зеленського є лобісти російських інтересів. Кремлівський проєкт може просувати керівник Офісу Єрмак. Також активно популяризує мер Києва Кличко, якому можливо байдуже за чиї гроші, аби проєкт асоціювався з його іменем. Проштовхує проєкт і олігарх Пінчук, який завжди мав бізнес-інтереси в Росії.

Правлячий клас України має розуміти важливість гуманітарної складової у безпеці – захист національної пам'яті, культури, державної мови. Доки вважатимуть це питанням десятого порядку, доти будуть проблеми. Кремль використовує зараз проблематику гуманітарної експансії як основну зброю проти України і Заходу.

Російський проєкт мали би заблокувати на старті. Бо з нього може вирости додаткова геополітична загроза, коли завдяки спорудженому у Києві російському пропагандистському комплексу Україну і українців виставлятимуть на весь світ як основного пособника Третього Рейху у питанні Голокосту. Це ж давня російська маячня.

Росія хоче використати трагічну сторінку в історії людства, щоб зробити крайніми українців, очорнити Україну

Проєктом меморіалу мала би займатись держава. Такий проєкт існує, розроблений українськими науковцями і затверджений на урядовому рівні. За ним на місці трагічних розстрілів у Бабиному Яру не можна зводити капітальних будівель. Обговорення цього ландшафтного проєкту з боями пробиває громадськість. Тобто громадськість захищає державний проєкт, а влада фактично стала на бік російського. Ситуація абсурдна. Остаточну крапку в цьому питанні мав би поставити Зеленський, оскільки він вже дав втягнути себе в скандал. Заборонити російський проєкт. Пояснити, в чому його шкода для держави Україна. І дати "зелене світло" вже розробленому українському. Залучити ресурси державного бюджету, неросійських меценатів.

Речі треба називати своїми іменами – є російський проєкт і є український державний. Зеленський має про це заявити.

Росія хоче використати трагічну сторінку в історії людства, щоб зробити крайніми українців, очорнити Україну. Відвести провину від себе за співучасть радянського сталінського режиму з гітлерівською Німеччиною. І, на превеликий жаль, вище керівництво України цього не розуміє. Дає можливість використовувати себе в цій ганебній пропагандистській затії Кремля.

 

Читайте також: Михайло Басараб – все залежить від частини українського суспільства, яка виступає на захист цивілізованої меморіалізаціі Бабиного Яру

 

До Київміськради подана петиція щодо підтримки українського державного проєкту комплексної меморіялізації Бабиного Яру та гідного вшанування пам’яті його жертв.

Підписати петицію