За введення кримінальної відповідальності за антисемітизм проголосували 300 нардепів

.

Фото: zib.com.ua

Верховна Рада має намір запровадити кримінальну відповідальність за ненависть до людей єврейського походження. “За” відповідний законопроект № 5110 в першому читанні проголосували 300 нардепів.

Про це стало відомо під час пленарного засідання ВРУ, повідомляє Юридичний портал.

Документом пропонується внести зміни до статті 161 “Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками” Кримінального кодексу України, відповідно до яких однією із форм об’єктивної сторони кримінального правопорушення, передбаченого у даній статті, визнаються “прояви антисемітизму”.

Згідно з документом, умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності, прояви антисемітизму, або образа почуттів громадян у зв’язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, інвалідності, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками – караються штрафом від 3 400 до 8 500 грн або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Ті самі дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою, караються штрафом від 8 500 до 17 000 грн або позбавленням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Такі дії, якщо вони були вчинені організованою групою осіб або спричинили тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.