Завдяки підтримці УСФ та Вааду України Студія «Діє-Слово» проводить три унікальних лекційних курси

Починаючи з середини січня 2022 року завдяки підтримці Світового конгресу українців та під патронатом Вааду України Студія «Діє-Слово» проведе три унікальних лекційних курси.

По-перше, це п’ять лекцій історика та громадського діяча В’ячеслава Ліхачова під назвою «Політика пам'яті на стенді: музейна експозиція як механізм формування наративу історичної пам'яті про Катастрофу». 
Перша лекція очікується 18 січня о 20-00, далі лекції відбудуться 25 січня, 1, 8 та 15 лютого.  

Реєстрація за посиланням.


Лекційний курс присвячений обговоренню впливу концепції експозиції і підбору експонатів на сприйняття відвідувачем музею теми Катастрофи єврейського народу.

У різних музеях в різних країнах світу в силу відмінностей як в підходах до музейної справи, так і в силу національних особливостей, представлені різні концепції. Унікальні в кожній країні практики політики пам'яті впливають як на прийнятий в суспільстві домінуючий наратив, так і на музейний простір.

Пам'ять про Катастрофу сприймається (і відтворюється) по-різному в Ізраїлі, Німеччині, США, Польщі, в різних країнах на пострадянському просторі. Цей процес розвивається в динаміці. Навіть державна політика пам'яті змінюється із часом, недержавні структури реагують на професійні розмови в середовищі істориків і проходить зміна суспільного клімату.
Часом музейні експозиції та їх зміни не тільки відображають ведення дискусії, але і самі стають предметом палких суперечок. Окремий спектр питань стосується мови вираження музейної експозиції: від класичних історичних музеїв і музеїв мистецтв до сучасних інтерактивних виставок.

Теми лекцій:

1. Як формується і відтворюється пам'ять: роль музеїв.

2. Голокост в історичній пам'яті і в музейних експозиціях Німеччини, Польщі та США.

3. Голокост в історичній пам'яті і в музейних експозиціях Ізраїлю: аналіз постійної експозиції Яд Вашем.

4. Голокост в історичній пам'яті і в музейних експозиціях на пострадянському просторі.

5. Музейні проєкти в сфері Голокосту на пострадянському просторі в динаміці: аналіз впливу громадських дискусій і політичного контексту.

 

Далі в Студії очікується курс Михайла Тяглого під назвою «Трагедія ромської громади». Курс буде складатись з трьох лекцій. Дати проведення лекцій вже відомі – 6, 10 та 13 лютого. Реєстрація за посиланням.
Проєкт передбачає проведення серії з 3-х лекцій, присвячених історії ромської громади. 

Історія ромів в Україні є невід’ємною частиною української минувшини та культури. Теми історії ромської громади і переслідування ромської громади під час Другої світової війни практично немає в сучасному дискурсі. Наприклад, тільки на теренах Бабиного Яру була розстріляна майже вся ромська громада, яка мешкала на той час в Київському регіоні.

Проект покликаний частково закрити цю нішу.

Теми лекцій:

- Роми (цигани): етнологія, історія та соціальне становище. Їхня історія в Україні: невід’ємна частина української минувшини та культури.

- Переслідування та геноцид ромів за часів нацизму, зокрема на теренах окупованої України. Бабин Яр як типова модель «розв’язання» нацистами «циганського питання»?

- Роми у повоєнній та сучасній Україні: від «кочового племені» до «таких, як усі». Яким урокам ми здатні навчитися з нацистського геноциду ромів?   


Михайло Тяглий - відомий український історик, науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту (УЦВІГ), відповідальний редактор наукового часопису "Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі"

 

Selma.gif

Зельма Меербаум-Айзингер, загинула у 1942 р.
 

Лектори ще одного курсу під назвою "Розстріляне мистецтво" розкажуть слухачам про митців, які загинули у вогні Голокосту, але залишили у спадок нащадкам свої твори. Чотири лекції цього курсу планується провести у лютому-березні 2022 року.

Курс розпочнеться 17 лютого, четвер, лекцією Діани Клочко. Відома мистецтвознавиця проведе на курсі три лекції.

Реєстрація за посиланням.

 

Проєкти проводить Студія "Діє-Слово" завдяки спонсорській підтримці «Української Світової Фундації» (Канада) та координуються Ваадом України.

Інформаціні партнери проєктів:

Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського, Київ, Інститут філології та журналістики

Український центр вивчення історії Голокосту

ГО “Майдан Моніторинг”, м. Харків

Всеукраїнська асоціація організацій "Маккабі"

БФ "Заради тебе"

Харківський музей Голокосту

Міжнародна міждисциплінарна сертифікатна програма з юдаїки

Сіоністська федерація України (СФУ)

Газета “Хадашот”

 

Керівник проєктів – директор Студії «Діє-Слово» Олена Заславська.
diyeslovo2020@gmail.com