Заява керівників єврейських організацій України з приводу чергового акту вандалізму у Бабиному Ярі

Заява керівників єврейських організацій України

4 травня в Бабиному Ярі відбувся черговий акт вандалізму. У День Катастрофи і героїзму європейського єврейства біля пам’ятника «Менора» невідомими було спалено ізраїльський прапор, встановлений ранком того ж дня.

Побачивши, як невідомі молодики підпалюють прапор, співробітник заповідника «Бабин Яр» викликав наряд поліції, який прибув на місце через 50(!) хвилин після інциденту. Сам акт вандалізму було зафіксовано камерами відеоспостереження, а запис передано компетентним органам.

На жаль, крім мера Києва Віталія Кличка, ніхто з високопосадовців не засудив злочин. Це прикро, якщо враховувати, що лише минулого року на території меморіалу у Бабиному Яру відбулося шість актів вандалізму, і це, як і повна відсутність результатів слідства, завдала Україні відомих збитків на міжнародній арені.

Подібна відсутність реакції влади і бездіяльність правоохоронних органів, особливо в рік 75-річчя трагедії Бабиного Яру, викликає багато питань, як у українського громадянського суспільства, так і у друзів нашої країни за кордоном. А недругам України безкарність вандалів дозволяє звинувачувати українську владу в потуранні антисемітизму і ксенофобії.

Закликаємо українську владу рішуче засудити акт вандалізму і докласти всіх зусиль до розслідування цього інциденту, а також усіх інших випадків вандалізму у меморіалі в Бабиному Яру та на інших меморіальних об’єктах.

Пасивність у цьому питанні вже завдала Україні репутаційних втрат і дала привід поставити під сумнів європейський вибір нашої країни.

Сподіваємося, що з того, що сталося, буде зроблено відповідні висновки, і найближчим часом громадськість дізнається про прогрес у розслідуванні резонансних справ.

 

Андрій Адамовський, співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України

Вікторія Годік, голова правління Української спілки єврейських студентів

Рав Олександр Духовний, головний рабин Об’єднання громад прогресивного юдаїзму в Україні

Борис Забарко, президент Всеукраїнської асоціації євреїв – колишніх в’язнів ґетто та нацистських концтаборів

Йосиф Зісельс, співпрезидент Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України

Євген Зіскинд, виконавчий директор Об’єднання юдейських релігійних організацій України

Артем Кобзан, в.о. голови Сіоністської федерації України

Аркадій Монастирський, президент Єврейського форуму України

Анатолій Подольський, віце-президент Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України, директор Українського центру вивчення історії Голокосту

Рав Рувен Стамов, головний рабин Об’єднання громад традиційного юдаїзму в Україні

Олександр Сусленський, президент Єврейської ради України

Михайло Ткач, виконавчий директор Об’єднаної єврейської громади України

Леонід Фінберґ, віце-президент Асоціації єврейських організацій та общин (Вааду) України, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства НаУКМА

Zapatillas de baloncesto Nik
рубрика: