Звернення єврейської громади Львова з приводу антисемітських инцидентів у місті

Заява-звернення Єврейської громади міста Львова до мера Львова Андрія Садового, губернатора області Олега Синютки, голови Національної поліції області Валерія Середи та голови СБУ у Львівській області Олександра Ткачука щодо останніх актів антисемітизму у місті.

Єврейську громадськість Львова непокоїть зростаюча у місті тенденція антисемітських проявів протягом останніх місяців. Цей ланцюжок складається з:

- хуліганських дій біля будинку Товариства єврейської культурі ім. Шолом-Алейхема по вул. Вугільна, 3, коли були зірвані всі інформаційні таблиці;

- антисемітські написи на території меморіального комплексу "Простір синагог" на пл. Арсенальній;

- надписи антисемітського змісту, які містять прямі погрози євреям, по вул. Шолом-Алейхема;

- безпрецедентна спроба підпалу діючої синагоги по вул. Бр. Міхновських, 4.

Єврейську громадськість дивує недостатня офіційна реакція міської та обласної рад на зростаючу хвилю антисемітських випадів, особливо реакції на останні випадки на вул. Шолом-Алейхема та Бр. Міхновських, а також позиції стосовно трагічних подій, які сталися у Львові 30 червня – 2 липня 1941 року.

Відсутність попереджувальних дій з боку поліції та СБУ, аби уникнути провокацій, та непритягнення провокаторів до відповідальності розв’язує їм руки чинити і надалі протиправні дії.

Ми переконані, що така реакція з боку влади та правозахисних організацій, ставлення влади до всього вищенаведеного, тільки посилює почуття безкарності та вседозволеності у тих сил, метою яких, на нашу думку, є подальше загострення міжетнічних стосунків та дестабілізація ситуації у місті з використанням "єврейської карти".

Дії антиєврейських елементів є також антиукраїнськими діями, спробами створення негативного іміджу щодо українсько-єврейських взаємин. Ми протестуємо проти таких дій.

Ми сподіваємось на прийняття відповідними органами заходів з припинення цієї наростаючої хвилі ксенофобії задля повернення Львову іміджу толерантного міста.

 

Голова ГПІ «Тейва» — А.Діанова

Голова товариства єврейської культури ім. Шолом-Алейхема — О.Назар

Президент ЛОЄБ Бней Бріт «Леополіс» — М.Плєсков

Керівник Західноукраінського студeнського цeнтру «Гілель» — А.Андронатій

Директор Центру «Єврейське відродження» — Мейлах Шейхет

 

nike air max 1 id pendleton british tan shoes
рубрика: