Росія включила у "Федеральный список экстремистских материалов" роботу творця терміну "геноцид" Рафаеля Лемкіна

Росія включила у "Федеральный список экстремистских материалов" роботу творця терміну "геноцид" Рафаеля Лемкіна.

Відповідне рішення ухвалив Мещанський суд Москви 20 травня 2015 року. Рішення опубліковано у списку екстремістських матеріалів на сайті Міністерства юстиції Російської Федерації під номером 3151.

Рафа́л (Рафаель) Ле́мкін (пол. Rafał Lemkin; * 24 червня 1900, с. Безводне, Зельвенський район, Гродненська область, Білорусь — ↑ 28 серпня 1959, Нью-Йорк) — науковець-правник єврейського походження, фундатор дослідження геноциду; відомий, перш за все, своїми дослідженнями з історії трагедій вірменів і євреїв та запровадженням уперше слова геноцид, як правового поняття, офіційну розробку якого здійснив. Після навчання у Львові в Університеті Яна Казимира провадив у Варшаві адвокатську практику. У 1930-х у рамках наукових досліджень трагедії винищення вірмен турками Р.Лемкін сформулював термін «злочини варварства» (англ. barbarity & vandalism) як правовий термін. Тоді ж він представив у Лізі Націй у Брюсселі та Копенгагені пропозиції щодо міжнародних юрисдикцій як проти тероризму, так і проти нищення національних, релігійних і расових груп. У Другої світової війни Лемкін приєднався до Польської Армії. У вересні 1939 року брав участь у обороні Варшави, під час якої зазнав кульового поранення у стегно. У 1941 він отримав дозвіл на в'їзд до США. Хоча сам Лемкін зміг врятуватись, 49 його родичів були вбиті німецькими окупантами під час Голокосту. У 1944 році він створив термін "геноцид" (у давній Греції геносом, (γένος — "рід, родина, плем'я, народ") називали соціальні групи, що мали спільне походження і назву; суфікс -цид походить від лат. caedo — "вбивати, бити"), уперше використавши його у своїй праці 1944 року "Axis Rule In Occupied Europe: Laws Of Occupation, Analysis Of Government, Proposals For Redress". У 1945-1946 роках Лемкін був радником Верховного суду США на Нюрнберзькому процесі. Введений ним термін "геноцид" здобув міжнародне визнання і, зокрема, був використаний головним обвинувачем від США Робертом Джексоном на Нюрнберзькому процесі. Був першим із фахівців міжнародного права, який визначив злочини сталінського комуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізував геноцид в Україні в контексті міжнародного права.

Екстремістським т.зв. суд країни-агресора назвав видання: Рафаель Лемкін: радянський геноцид в Україні (стаття 28 мовами) / Міжнародний благодійний Фонд «Україна 3000», в рамках програми «Уроки історії»; редактор Роман Сербин ; упорядник Олеся Стасюк. – Київ : Майстерня книги, 2009. – 208 сторінок. – ISBN 978-966-2260-15-1. Це стаття-звернення Рафаеля Лемкіна, яке вперше було проголошене Лемкіним до тритисячної аудиторії, що зібралася в Мангеттен Центрі в Нью Йорку вшанувати двадцяту річницю Великого Голоду в Україні. У зверненні вперше були визначенені злочини сталінського комуністичного режиму проти українців як геноцид та проаналізовано геноцид в Україні в контексті міжнародної конвенції.

Заборонене у РФ видання у форматі пдф можна знайти за адресою -http://history.org.ua/LiberUA/978-966-2260-15-1/978-966-2260-15-1.pdf.

Коротко про цю працю та її автора можна прочитати тут – http://khpg.org/index.php?id=1241199640.

Источник: ФБ 

Asics Onitsuka Tiger