6 лютого в студії «Діє-Слово» розпочнеться курс Михайла Тяглого «Трагедія ромської громади»

Починаючи з 18 січня 2022 року завдяки підтримці Світового конгресу українців та під патронатом Вааду України Студія «Діє-Слово» проведе три унікальних лекційних курси.

З 6 лютого 2022 р. розпочнеться курс Михайла Тяглого під назвою «Трагедія ромської громади. Геноцид ромів». Курс буде складатись з трьох лекцій. Дати проведення лекцій  – 6, 10 та 13 лютого 2022 р. о 20:00 в ЗУУМ.

Реєстрація за посиланням.


Проєкт передбачає проведення серії з 3-х лекцій, присвячених історії ромів та геноциду ромів України. 

Історія ромів в Україні є невід’ємною частиною української минувшини та культури – проте, тема історії ромської спільноти і переслідування ромів під час Другої світової війни практично відсутня в сучасному просторі. Коли та звідки роми з’явилися на теренах України? Яких процесів ромська спільнота зазнала за часів Російської імперії та бурхливих радянських соціальних перетворень? Як роми взаємодіяли з оточуючим суспільством? Якими були підґрунтя, перебіг та наслідки геноциду ромів? Про що мовою розпоряджень та статистики свідчать офіційні архівні документи? Що розповідають літні роми, яким пощастило вижити, і неромські свідки про пережите та побачене? Якими були шляхи виживання жертв? Як ставилося місцеве неромське населення до переслідуваних? Що відомо про масштаби втрат? Чи зберігається пам’ять про геноцид жертвами, які пережили переслідування, та навколишнім суспільством і державою? Чи засвоєні сьогодні уроки геноциду? Проєкт покликаний надати відповіді на ці запитання.

Теми лекцій:

- Роми (цигани): етнологія, історія та соціальне становище. Їхня історія в Україні: невід’ємна частина української минувшини та культури – 6 лютого 2022 р.

- Переслідування та геноцид ромів за часів нацизму, зокрема на теренах окупованої України. Бабин Яр як типова модель «розв’язання» нацистами «циганського питання»? – 10 лютого 2022 р.

- Роми у повоєнній та сучасній Україні: від «кочового племені» до «таких, як усі». Яким урокам ми здатні навчитися з нацистського геноциду ромів? – 13 лютого 2022 р.  

 

Михайло Тяглий – український історик, науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту (УЦВІГ), відповідальний редактор наукового часопису "Голокост і сучасність. Студії в Україні і світі".

Сертифікат слухача можна отримати за бажанням за умови реєстрації та присутності на всіх лекціях.


Проєкт проводить Студія "Діє-Слово" завдяки спонсорській підтримці «Української Світової Фундації» (Канада). Проєкт координується Ваадом України.

Керівник проєкту – директор Студії «Діє-Слово» Олена Заславська.
diyeslovo2020@gmail.com