Леонід Фінберґ про громадські заходи до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

 

Про конкретні заходи, які з ініційовані Ваадом Украни до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру, розповідає редакції газети «Хадашот» віце-президент Вааду України, голова Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства Леонід Фінберґ:

«Насамперед, ми хотіли включити трагедію Бабиного Яру в історичний контекст, і в рамках кількагодинного марафону це цілком можливо. Історики, культурологи, експерти розкажуть про коріння нацистської ідеології, буде показано фільм Сергія Буковського «Назви своє ім’я», в основу якого лягли свідчення людей, що пережили Голокост, окремий блок присвятимо боротьбі за пам’ять про Бабин Яр. Це і історія спроб встановити там пам’ятник, і стихійні збори, включаючи знаменитий мітинг 1966 року, на якому виступали Віктор Некрасов і Іван Дзюба, і боротьба єврейських активістів за увічнення пам’яті про трагедію, документи з секретних архівів, доноси в обком партії, КДБ, доля книги Анатолія Кузнєцова, поезія на ідиші й українською та багато іншого.

У столичній єврейської бібліотеці ім. О. Шварцмана експонуватиметься виставка, присвячена історії створення пам’ятника Менора. Його було встановлено 1991 року як символ єврейської трагедії, на відміну від радянського меморіалу, де демонстративно іґнорували вбивство десятків тисяч єврейських жінок, старих і дітей. Виставка відтворить шлях, який пройшло громадянське суспільство в боротьбі за цей пам’ятник, буде представлено ескізні проекти Якима Левича, унікальні фото нелегальних мітингів, зразки поезії російською, українською та ідишем, присвячені пам’яті загиблих у Бабиному Яру. Знайдуть своє місце і фотографії видатних політиків і діячів культури, які приходили до Менори впродовж 30 років.

Ще один проект, підготовкою якого ми займаємося, являє собою поетично-музичний перформанс (режисер Олег Ліпцин) за книгою Маріанни Кіяновської «Бабин Яр. Голосами ». Нагадаємо, що за цю збірку поетку 2020 року відзначено Шевченківською премією. Вперше перформанс було показано рік тому на території Софійського собору під час музичного фестивалю «Букет». На мій погляд, це одна з найсильніших і емоційно напруженіших постановок, присвячених пам’яті загиблих під час Голокосту.

Окрема експозиція до 80-х роковин трагедії розгорнеться на Хрещатику у вигляді стендів з матеріалами про Голокост і Бабин Яр, до цієї дати вийде спецвипуск альманаху «Егупец», де провідні експерти відповідають на запитання про увічнення пам’яті жертв Бабиного Яру, в Будинку звукозапису буде виконано симфонію-реквіем MEMENTO MORI – MEMENTO VIVERE на основі поетичного циклу Григорія Фальковича «Всі ми вийшли з Бабиного Яру» і багато іншого.

Також у Вааду України є домовленість з Довженко-центром про кінопокази низки документальних фільмів про Голокост і україно-єврейські відносини».

Переклад з російської – Тетяна Хорунжа.

 

Дтв. також: Я впевнений, що навіть нечисленні цивільні проекти «врятують честь» України в справі меморіалізації Бабиного Яру – Йосиф Зісельс