Незалежність – тільки фундамент для подальшої розбудови країни – Йосиф Зісельс

Напередодні 30-річчя Незалежності України, 17 серпня, в студії «Діє-Слово» відбулась лекція сопрезидента Ваада України Йосифа Зісельса під назвою: «30 років Незалежної України – від РУХу до РОКу».

Пан Йосиф окреслив своє особисте бачення 30-річного шляху Незалежної України, який він аналізує, спираючись на дисидентський досвід.

«Незалежність – тільки фундамент для подальшої розбудови країни. Незалежність є необхідною, але недостатньою умовою для того, щоб країна і народ стали сильними і демократичними і економічно, і у правовому аспекті, і головне, в воєнному, коли країна може захистите себе від будь-якого ворога. Ми – країна великого розміру, великого населення. Це вже визначає певні можливості для того, щоб не бути завойованими, не бути переможеними.

Як мобілізують свою армію такі країни як Швейцарія або маленький Ізраїль? В мирний час в них немає великих армій, але в разі нападу така країна здатна її мобілізувати. Для цього повинні бути сприятливі умови – те, що я називаю національним консенсусом: коли 70-80 відсотків населення мають схожі погляди на нашу історію, на наше сьогодення, на наше майбутнє. Це означає, що народ не роздроблений, що його подавляюча більшість має спільні уподобання.
Неможливо будувати країну, коли половина населення взагалі байдужа до її майбутнього як сьогодні, через 30 років незалежності – 20 відсотків хоче в «руський мир», тільки 30 відсотків хочуть в цивілізований світ, в Європу до тих країн, які стали демократичними та незалежними…
Ми ніколи не будемо Німеччиною, не будемо Польщею або Францією, як би ці країни нам не подобались. Нам потрібно дуже напружитись, щоб зрозуміти, де наш шлях, куди ми, власне, ідемо.

Ще одне моє переконання таке: найважливішим чинником нашого еволюційного розвитку є громадянське суспільство. 
Інколи йому допомагає влада, інколи наші союзники на заході, коли існують розвинені стосунки різними країнами, але головний чинник – це ми самі. Ми самі і є громадянське суспільство.

Громадянське суспільство – це частина нашої країни, частина нашого народу.

Подивіться статистичні дослідження: найбільшу довіру в країні має громадянське суспільство, а також, після 2013 року – волонтери. Але для мене волонтери – це невід’ємна частина громадянського суспільства. Влада може тільки вчитися та розуміти, що таке колективна ідентичність народу, яким вона управляє», – зазначив Йосиф Зісельс.

Повний запис етеру:

Джерело: Студія "Діє-Слово". 
Серпень 2021 р.