Проект "Смертельний шлях" до роковин Бабиного Яру презентують в Національному музеї історії України у Другій світовій війні

26 вересня 2016 року о 12.30 в головному корпусі Національного музею історії України у Другій світовій війні (вул. Лаврська, 27) відбудеться презентація  виставки «Смертельний шлях».

Виставка створена на основі фондової колекції Меморіального комплексу із залученням матеріалів Галузевого державного архіву СБУ, Державного архіву Київської області та за підтримки Українського інституту національної пам’яті й Українського центру вивчення історії Голокосту. На ній буде представлено понад 500 музейних предметів.

Документальна частина виставкового проекту розповідає про антисемітську доктрину нацизму та її втілення в Німеччині, Європі й Україні; механізми підготовки до широкомасштабних акцій у Бабиному Яру, їх хід і спроби приховати сліди злодіянь.

Уперше музейними засобами висвітлені питання геноциду ромів. Комплекси праведників Бабиного Яру  подані через призму дилеми –  рефлекс самозбереження чи загальнолюдські принципи. Водночас документально окреслені й негативні епізоди нашої історії, коли колабораціоністи допомагали окупантам у так званому «остаточному вирішенні єврейського питання». Упродовж 103 тижнів окупації Києва в Бабиному Яру  було вбито понад 100 тисяч людей. Першими жертвами стали майже 34 тисячі євреїв, розстріляних 29 і 30 вересня 1941р.

Бабин Яр став інтернаціональною братською могилою. Про це розповідають матеріали про знищення в цьому урвищі смерті радянських військовополонених, учасників радянського та націоналістичного підпілля, цивільного населення тощо.

Документальні розділи доповнюють художньо-образні композиції: 

«Коли руйнується світ» – втілення смертельного шляху  до Бабиного Яру. Він інстальований із використанням автентичної бруківки та оригінальних речей жертв. В основі – однойменне художнє панно Ади Рибачук і Володимира Мельниченка.

«Розстріляний звук»  –  композиція, у центрі якої  піаніно 32-літньої киянки Єлизавети Бріксман-Рєпніної, розстріляної в Бабиному Яру. Цей музичний інструмент, переданий Історико-меморіальним музеєм «Героїзм і Холокост», став  невід’ємним складником експозиції.

 

Джерело: PROSTIR. MUSEUM

nike air veer gs youth black white gold blue hair
рубрика: