Синагога в Острозі відновлює своє обличчя

Парадоксально, але синагога Магарша (так її називають на честь великого талмудиста Самуїла Едельса, який перебудував її на свої кошти у 1608-10 роках і перетворив на один із провідних єврейських духовних центрів Європи) прийшла в занепад відносно недавно.

Коли почала діяти в Острозі синагога точних відомостей немає. Дослідник Острога і Волині Яким Перлштейн відносив її початок до 1400 року.

У 1939-му, з приходом радянської влади, богослужіння припинилися. Під час Другої Світової був пошкоджений тільки дах північної прибудови, але будівля залишилася цілою. Після війни тут облаштували склад, західний фасад був розібраний, дах перебудований. Як склад будівля використовувалася до початку 1990-х, а потім сталашвидко руйнуватися. Хоча проектна документація на реконструкцію була розроблена ще в кінці 1980-х, але ніхто і не думав цим займатися. Дві будівельні компанії розібрали поверхи, покрівлю, вийняли вікна, двері і зникли. Впродвж тривалого часу погодні умови та люди руйнували унікальну архітектуру синагоги.

«Так більше не могло тривати, тому я вирішив вкласти свої кошти у найнеобхідніші для реставрації даху роботи. Багато у чому це було зроблено під враженням від реставрації синагоги у Сатанові і під впливом польської ініціативи Shtetl Routes, що популяризує єврейську спадщину Польщі та у рамках якої були відновлені єврейські квартали у Білгораї, Замості та інших містах» – розповідає підприємць, депутат міської ради Григорій Аршинов.

На сьогодні вже проведено колосальну роботу: відновлено східний фронтон та продовжується рбота із західним фронтоном, завершено монтаж кроквяної системи. Синагога відновлює своє обличчя.

Джерело: Район. Острог

FASHION NEWS