В Україні розпочав активну роботу проект «Опис предметів юдаїки в музеях України»

Україна є великою скарбницею предметів юдаїки та пам’яток єврейської культури. Єврейський народ мешкав тут протягом багатьох століть, переживаючи разом із українським усі лихоліття, часи піднесення та будуючи часом складні взаємостосунки. Проте предмети єврейської культурної спадщини зберігаються в фондах різних музеїв, бібліотек, архівів України, що робить їх малодоступними для відвідувачів. Історія, культура євреїв України залишається малознаною сторінкою для широкого загалу. Ця велика спадщина потребує повноцінного наукового дослідження, атрибуції, вивчення історії побутування, подальшого введення в науковий обіг.

Асоціація єврейських організацій та общин України (Ваад України) ще у 2012 року започаткувала проект «Опис предметів юдаїки в музеях України». Його метою є опис предметів, пов’язаних з історією та культурою єврейського народу України, які зберігаються в фондах та експозиціях музеїв України.

У 2017 році заплановано провести роботу із виявлення предметів та колекцій юдаїки, їх детального опису та створення нової музейно-облікової документації, здійснити професійну фотофіксацію та створити єдиний відкритий електронний каталог. В рамках даного проекту ми збираємо інформацію про синагогальні предмети (сувої Тори, мантії на сувої Тори, корони, римонім, щити до сувою Тори, указки, завіси-парохет, фрески тощо), атрибути свят (бсамім, сувої Естер, ктубот тощо), елементи традиційного одягу, традиційні предмети побуту, стародруки, меморіальні речі, старі фото, живопис тощо. Хронологічні рамки – до 1950 р. До роботи вже долучилися співробітники музеїв-учасників проекту, фахівці та експерти з юдаїки та єврейського музеєзнавства. Окрім того, спільна робота над каталогом співробітників музеїв України та залучених до проекту експертів дасть можливість обмінятися досвідом між спеціалістами у різних сферах музеєзнавства в цілому та музейної юдаїки зокрема.

До участі в проекті вже долучилися Львівський музей історії релігії та Музей етнографії і художнього промислу у м. Львів, Чернівецький обласний краєзнавчий музей та Чернівецький обласний художній музей, Національний музей історії України та Музей історичних коштовностей України, Державний історико-культурний заповідник «Межибіж». На початку 2017 року Ваад України отримав всебічну підтримку цього проекту з боку Міністерства культури України.

Запрошуємо усі зацікавлені музеї приєднуватись до нашого проекту! За інформацією звертайтесь, будь ласка, в офіс Вааду України, тел: 067 233 87 63 або до координатора проекту Надії Уфімцевої, тел: 067 46 36 206.

 

У 2017 році робота над цим проектом здійснюється за кошти іноземних фундацій та Вааду України.

Air Jordan 1 Retro High OG "Board of Governors" White/Black-Royal Blue
дата: