Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» була представлена в Умані та Жашкові

Виставка «Держава Ізраїль – українське коріння» продовжує відкривати для її відвідувачів щось нове про вклад вихідців з Українських земель в створення та розвиток Держави Ізраїль.

24 жовтня показ виставки «Держава Ізраїль – українське коріння» пройшов в двох містах Черкаської області – Жашкові та в знаковому для хасидів місті – Умані.

Клавдія Колеснікова, яка веде цей проект, розповіла, що заінтригувала членів жашківської єврейської общини коли нагадала, що про їх земляка двічі згадується у виставці, а ім‘я його сина відомо всьому світу.

Мова йде про Шмуель Даяна (Китайгородського) – одного із засновників кібуцу Дганія та його сина політичного діяча, воєначальника Моше Даяна.

Уманчанам пощастило народитись в одному місті із чотирма діячами сіоністського руху, відомими в Ізраїлі. Один із них – Єгуда Магидович, – ізраїльський архітектор, хоча Клавдія Колеснікова стверджує, що всіх видатних уманських євреїв нелегко перерахувати.

Відвідувачі залишили про виставку лише позитивні відгуки, дізнались багато нового, і головне, – почали по-новому дивитись на місто, в якому живуть.

Проєкт проводить Регіональна асоціація єврейських організацій малих міст України у співробітництві з Сіоністською федерацією України та Ваадом України.

Виставка розроблена  Сіоністською федерацією України в партнерстві з Інститутом юдаїки, Київ.

Проект проводиться за підтримки Голландського гуманітарного фонду.

 

Юлія Пономаренко для сайтів СФУ та Вааду України