Виступ Державного секретаря США Джона Керрі про Україну

Штаб-квартира НАТО
Брюссель, Бельгія
3 грудня 2013 року

ДЕРЖАВНИЙ СЕКРЕТАР КЕРРИ : Всім добрий вечір. Перш ніж ми перейдемо до обговорення справ НАТО, я хотів би, якщо можна, присвятити трошки часу розмові про події, за якими спостерігає увесь світ, і це ситуація в Україні. Потужна демонстрація підтримки Європі в містах по всій Україні дійсно була просто неймовірна.  Люди найрізноманітніших верств промовляють вголос про свої дуже реальні і дуже глибокі устремління, і ми закликаємо український уряд прислухатися до голосів свого народу, який хоче жити в умовах свободи, відкритих можливостей і процвітання. І ми закликаємо всі сторони поводитися мирно. Насильству не повинно бути місця у сучасній європейській державі. І працювати разом – ми вважаємо, що це насправді та мета, на яку повинні працювати всі в Україні, працювати разом, щоб повернути Україну на шлях європейської інтеграції та економічного здоров'я. І ми сподіваємося, що це може відбутися якнайшвидше.

ДЖЕН ПСАКІ, РЕЧНИЦЯ ДЕРЖАВНОГО ДЕПАРТАМЕНТУ США: Наступне питання буде від Aни Пісонеро з «Європа Прес».

ПИТАННЯ: ... що ще – що може зробити НАТО, щоб вплинути на хід подій у самій Україні? Я маю на увазі, чи підтримають США, можливо, більш радикальну зміну у питанні застосування санкцій ЄС чи чогось такого проти України, або ж це не те, про що ми повинні думати зараз, і просто дати простір для обох сторін?

ДЕРЖСЕКРЕТАРКЕРРІ: Я думаю, НАТО зробило те, що зробило сьогодні, а саме виступило із заявою про це, але я не думаю, що тут у НАТО є якась роль. НАТО це оборонний союз. Це національний… це безпековий альянс. І НАТО висловився, заявивши про своє занепокоєння, але воно не має ролі, не відіграє ролі, і не розглядає якоїсь ролі. Це дійсно те, у чому народ України повинен розібратися із своїм керівництвом, і керівництво має прислухатися до думки людей і працювати з людьми.

Очевидно, що дуже потужно показали себе люди, які хотіли б бути пов'язані з Європою та які покладали великі надії на те, що їхні сподівання будуть реалізовані за допомогою цієї асоціації. І ми стоїмо по боці переважної більшості українців, які хочуть бачити це майбутнє для своєї країни, і ми високо оцінюємо те, що ЄС тримає двері відкритими для цього. Але це не є часткою справ НАТО, окрім тої заяви, що воно поширило сьогодні.

ДЖЕН ПСАКІ: Останнє питання від Еліс Леботт з Сі-Ен-Ен.

ПИТАННЯ : Дякую. Пане держсекретар, чи я могла б просто продовжити цю тему, я маю на увазі, що НАТО є оборонним союзом, але США дає Україні багато грошей, вони мають великий вплив. Отже, що конкретно може зробити США? І на додаток, Росія вдалася до всілякої жорсткої тактики, щоб зупинити це – людей, які мають велике бажання економічної інтеграції з Європою. Протягом багатьох місяців, вони запроваджували низку каральних заходів, щоб відвернути східноєвропейські країни від укладення торгових угод з ЄС, наприклад, Молдову, яку ви відвідуєте. Так чому ви не виступаєте з цього приводу жорсткіше?

СЕКРЕТАР КЕРРІ: Що ж, дозвольте мені сказати, насамперед, про Україну. Європа і друзі Європи – всі відмовляються устрявати у відкриту, і нам здається, недоречну, війну цінових пропозицій по відношенню до вибору, що може бути, або може не бути зроблено. І у цьому виборі, очевидно, потрібно відрізняти вибір, зроблений керівництвом, від вибору, що робиться народом. І саме тому люди в Україні виходять на неймовірні за чисельністю демонстрації, тому що пан Янукович, очевидно, прийняв своє особисте рішення, а люди з цим рішенням не згодні.

Ми, як і наші європейські друзі, вважаємо, що народ України повинен мати право на можливість вільно висловлювати свою думку, без насильства, і що керівництво України повинно дослухатися до нього. І є деякі свідчення того, протягом останніх 24 годин, що керівництво відповіло, сказавши, що двері можуть, по суті, залишатися відкритими, і що вони можуть переглянути це питання. Я не знаю.

Що я знаю, то це те, що ми дуже твердо переконані, що вони повинні самі зробити свій вибір. Вони повинні бути в змозі вирішити, до кого вони хочуть приєднуватися, без перебиваючих одна одну цінових пропозицій чи то на особистому рівні, чи на національному, а радше, на основі доступних їм переваг і життя, яке з цим приходить, і тих прав та можливостей, до яких вони хотіли б бути в стані звернутися.

І я думаю, що ми висловлювалися дуже і дуже ясно, що ми уважно стежимо за ситуацією на місцях. Заступниця Державного секретаря Вікторія Нуланд відправиться туди завтра, до неї приєднаються інші міністри, які прибудуть туди для зустрічей. Я особисто поїду в Молдову з метою підтримки європейського вибору цієї країни. І я з нетерпінням чекаю візиту до України, коли вона теж повернеться на шлях європейської інтеграції та економічної відповідальності. І ми говорили дуже чітко про наше бажання побачити, що народу України вдалося змусити своїх керівників виконувати його прагнення – мирним шляхом, без насильства, якому не повинно бути місця у сучасній європейській державі.

Джерело: http://ukrainian.ukraine.usembassy.gov

Air Jordan
рубрика: