Виступ Святослава Вакарчука на церемонії підписання декларації про намір створити Меморіальний центр жертв Голокосту «Бабин Яр»

 


Фото: tsn.ua

Святослав Вакарчук, музикант, громадський діяч, член ініціативної групи про створення «Меморіальний центр жертв Голокосту «Бабин Яр»:

"Моя прабабця, Євгенія Федорівна Пастушенко, за свою молодість перенесла два геноциди: спочатку вона ледве не загинула від голоду під час Голодомору, а потім пережила Голокост. Пережила, ховаючи у себе протягом усієї окупації, єврейську сім'ю. Всі вони вижили і залишилися друзями до кінця життя.

Бабин Яр - перший і один з найстрашніших проявів Голокосту, символ цинізму і зла, що не має меж. 
Сьогодні наше завдання не тільки засудити це зло, але й зробити так, щоб більше воно ніколи не повторювалось.

Меморіал, який закладається сьогодні, має стати центром осмислення, центром пошуку, центром спільного майбутнього. Він має об'єднати пам'ять про всіх загиблих в Бабиному Яру: євреїв, ромів, українців та всіх жертв незалежно від крові чи походження. Я закликаю всіх представників українського громадянського суспільства, українську владу приєднатися до створення та розбудови Меморіалу. Пам'ять про Бабин Яр - це наріжний камінь, що має привести нас до міжнаціонального діалогу.

 

Меморіал, який закладається сьогодні, має стати центром осмислення, центром пошуку, центром спільного майбутнього. Він має об'єднати пам'ять про всіх загиблих в Бабиному Яру: євреїв, ромів, українців та всіх жертв незалежно від крові чи походження. Я закликаю всіх представників українського громадянського суспільства, українську владу приєднатися до створення та розбудови Меморіалу. Пам'ять про Бабин Яр - це наріжний камінь, що має привести нас до міжнаціонального діалогу


Своїм внеском, словом і ділом, ми повинні зробити так, щоб більше не залишилося простору для непорозумінь, подібних до того, що сталося під час промови Президента держави Ізраїль Рівліна в стінах українського парламенту. В його словах читався персональний погляд на минуле. Ми ж чекаємо від роботи Меморіалу вироблення спільного погляду на майбутнє!

На мою думку, сьогодні доречним як ніколи, будуть слова іншого Президента Ізраїлю, легендарного і видатного Шимона Переса, який пішов від нас лише вчора. Рік тому в Києві він сказав: «Не намагайтеся вирішити проблеми минулого. Просто вчіться, щоб не повторювати старих помилок».

Від себе додам: не треба плутати минуле та пам'ять. Минуле – це тягар. А пам'ять – це факел по дорозі в майбутнє. Нехай Меморіальний центр жертв Голокосту «Бабин Яр» стане одним з вогників нашого факелу, що приведе нас в майбутнє добра, людяності, взаєморозуміння та процвітання.

Я зроблю все, щоб Меморіал запрацював і запрацював достойно. Заради пам’яті про мільйони загиблих. Заради тисяч тих, хто вижив. Заради тієї єврейської сім’ї, яку врятувала моя прабабця, українка Євгенія Федорівна Пастушенко"

Джерело: Сторінка гурту «Океан Ельзи» у Facebook

Air Jordan 1 Retro High OG 'Chicago' White and Black-Varsity Red For Sale
рубрика: