Влада намагається знищити свободи в вищих учбових закладах – Йосиф Зісельс про вибори ректора НАУКМА

Як повідомила “Українська правда”, 27 січня виборча комісія визнала вибори голови Києво-Могилянської академії,такими, що відбулися, незважаючи на інцидент з викраденням однієї зі скриньок для голосування. Внаслідок підрахунку голосів переміг колишній міністр освіти та науки, другий президент Могилянки з 2007 по 2014 роки Сергій Квіт.

2 лютого Шкарлет заявив, що міністерство не визнаватиме результати виборів, адже спостерігач від МОН зафіксував грубе порушення виборчого процесу. Представники студентського самоврядування оголосили безстроковий страйк, а частина університетської спільноти заявила, що в міністерства немає повноважень не визнавати результати виборів. На сайті міністерства 2 лютого з’явилось оголошення про повторний конкурс для кандидатів у президенти НаУКМА.

У ході другого туру виборів президента Академії 27 січня до приміщення, де відбувалося голосування, увірвалися невідомі люди в масках і поцупили скриньку для голосування. Крім того, вони встигли залити зеленкою ще одну скриньку для голосування. 
2020 року перед голосуванням у Верховній Раді про призначення Шкарлета міністром спільнота Могилянки зверталась до народних депутатів не призначати його міністром освіти через виявлені ознаки плагіату в його наукових роботах.

Фото: ФБ-сторінка Йосифа Зісельса

 

Свій коментар щодо подій в Києво-Могилянській Академії надав сопрезидент Вааду України, член Наглядової ради Академії пан Йосиф Зісельс.

– Якщо узагальнити, то проходить намагання української влади знищити свободи у вищих учбових закладах. Влада розуміє, що навіть та частина молоді, яка певним чином у 2019 році віддала голоси новій владі, вже розчарована її діями.

Влада хоче отримати контроль над вишами для того, щоб на наступних виборах мати можливість контролювати активну молодь.

Тому відбуваються рейдерські атаки на виші, які влада вважає найбільш вільними у своїх поглядах. 

Сьогодні це відбувається в Києво-Могилянській академії.

Така спроба саме зараз викликана кризою, спричиненою тим, що два роки Могилянка не може обрати ректора Університету.
Скориставшись такою зручною нагодою та, на мій погляд, влаштувавши провокацію, влада зробила спробу відмінити результати виборів, та хотіла провести ще один конкурс – можливо, вже суто міністерський, який повинен був би привести на ректорську посаду у Могилянці людину, яка влаштує владу та не дозволить вільнодумству процветати у Києво-Могилянській академії.

Я ще у 2019 році попереджав, що такі дії влади цілком можливі».

 

Міністерство освіти та науки  скасувало свій попередній наказ про оголошення нового конкурсу на заміщення посади президента Національного університету "Києво-Могилянська академія", але вранці 4 лютого студенти вийшли на мітинг з вимогою відставки міністра освіти.