Всеукраїнська археологічна конференція пам'яті І. Винокура відбулася в ДІКЗ "Межибіж"

Всеукраїнська археологічна конференція "Етнокультурні процеси на півдні Східної Європи у І тисячолітті нашої ери" працювала 6 та 7 жовтня 2015 року в Державному історико-культурному заповіднику "Межибіж". Науковий форум було присвячено пам'яті видатного українського археолога, історика, провідного дослідника Черняхівської культури Іона Ізраїлевича Винокура (1930-2006). Працюючи в Кам'янець-Подільському Національному університеті та інших закладах, знаний науковець виховав кілька поколінь сьогоднішніх археологів.

 Світлій пам'яті улюбленого наставника та колеги науковці Меджибожа, Хмельницького, Києва, Харкова, Кам'янця-Подільського та інших міст присвятили пленарне засідання конференції. "Людина, якої вже нема - але тепло якої підтримує нас в сьогоденні", - так каже про Іона Ізраїлевича директор ДІКЗ "Межибіж" Олег Погорілець, один з його учнів і щирих продовжувачів археологічної справи.

Науковому доробку Іона Винокура була присвячена доповідь професора Кам'янець-Подільського Національного університету, голови Хмельницької обласної організації Національної спілки краєзнавців України Лева Баженова: "Історик і археолог європейського рівня, людина енциклопедичних знань, ще за життя вшанована книгами про нього. Він за своє життя видав понад 400 наукових і науково-популярних праць, понад 40 окремих книг". Головною темою, яка захоплювала Іона Винокура, був етногенез слов'янського населення Дністро-Дніпровського межиріччя протягом І і на початку ІІ тисячоліття. За свідченням колег, видатний археолог був одним із перших, хто наголосив на наявності слов'янської складової у так званій Черняхівській культурі, яка у цей період поширилась на наших теренах.

А водночас, не лише науковій діяльності, а й теплим, людяним спогадам про студентські роки, експедиції та зустрічі на наукових форумах з Іоном Винокуром розповідали учасники конференції під час засідання, і постійно повертались до цих згадок у спілкуванні. Крім того, всі учасники конференції отримали у подарунок історико-меморіальний збірник на пошану Іона Винокура, який щойно видано друком. У книгу ввійшли спогади тих, хто особисто знав видатного науковця, та бібліографія його наукових праць з 1956 по 2006 р.

Секційна робота конференції проходила у двох напрямках: "Археологія римського часу на теренах України" і "Археологія доби Середньовіччя на теренах України". Співголова конференції, в. о. завідувача відділу археології ранніх слов'ян та регіональних польових досліджень Інституту археології НАН України Олег Петраускас анонсував видання за підсумками конференції трьох збірок: за першою і другою тематичними секціями та краєзнавчої. На час роботи археологічної конференції ДІКЗ "Межибіж" представив її учасникам та відвідувачам унікальну тимчасову експозицію римських монет, ритуальних казанів та інших предметів І-ІІ тисячоліття з фондів заповідника, а також виставку профільних науково-краєзнавчих видань і наукових звітів про дослідження, які впродовж років ведуться тут.

А працівники Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Островського привезли до Меджибожа велику виставку літератури, присвяченої видатній людині, яку всі учасники вважають незримим покровителем конференції - Іону Ізраїлевичу Винокуру. Цьогоріч йому б виповнилося 85... Ігор Западенко, науковий співробітник ДІКЗ "Межибіж"

Джерело: prostir.museum

 

Nike Air Jordan 1 Retro