Я не знаю, хто ці люди за етнічним походженням, але вони поступили по християнські – Йосиф Зісельс в студії Україна 24 Львів

«14 травня 202 року співпрезидент Вааду України Йосиф Зісельс поділився думками з ведучими каналу “Україна 24 - Львів”.

 

 

«Для єврейської громади завжди було важливо пам'ятати тих, хто рятував життя євреїв під час війни. Я особисто не стикався с Праведниками, але для мене, як одного з тих, хто створювали єврейську общину в Україні наприкінці 80х років, ця справа була дуже важливою.

На початку 90 рр. Праведниками займалась більше єврейська рада України. Ми також заповнювали анкети, які надсилали в Яд ваШем. Не завжди їх визнавали, тому що останні десятиріччя Яд ваШем ввів правила, для того, щоб визнати людину Праведником народів світу повинні бути живі свідки. Як через 60-70 років можна знайти свідків?

------------

Я не знаю, хто ці люди були за етнічним походженням, але те, що вони поступили по християнські – тут немає ніяких сумнівів. Ризикуючи своїм життям та життями своїх рідних вони рятували навіть незнайомих людей. 

Зараз ми знову у війні. І те, що про Праведників зараз згадують, про них написані книжки – це дуже важливо. Треба розуміти, що є людське, а є нелюдське. І десятиріччями будуть пам’ятати тих, хто рятував людей в ті страшні часи», – зазначив пан Йосиф.

 

Докладніше – за посиланням: