Йоханан Петровський-Штерн на лекції "Єврейські солдати у Першій світовій війні" розповість, як військові дії та окупація позначилася на житті місцевих євреїв по обидва боки фронту

30 липня 2015 року о 18.30 у  у Центрі міської історії Центрально-Східної Європи (Львів) у рамках виставкової програми, відбудеться лекція "Єврейські солдати у Першій світовій війні". Історик Йоханан Петровський-Штерн на прикладі Галичини розповість, як військові дії та окупація позначилася на житті місцевих євреїв і єврейських вояків по обидва боки фронту.

Російська військова окупація східної Галичини була початком кінця єврейського життя на сході Австро-Угорщини. Роздратовані провальною кампанією 1915 року, російський окупаційний режим швидко знайшов винних – євреїв. На відміну від мешканців Російської імперії, галицькі євреї були емансипованими представниками середнього класу, які переважно розмовляли мовою їдиш, яку тимчасовий режим сприйняв за німецьку. Звинувативши євреїв у колективній зраді, російське військове керівництво започаткувало засади, завдяки яким тисячі євреїв було вислано у центральні російські губернії у ролі "офіційних" заручників. Дослідник пропонує подивитись на проблему Галичини 1915 року з обох боків – місцевого населення і окупаційної влади, а також послухати голоси субальтернів – євреїв, які були у складі армій ворогуючих держав.

Йоханан Петровський-Штерн є професором юдаїки і єврейської історії історичного факультету Північно-західного (Northwestern) університету в Чикаго. Він викладає ранньомодерну і модерну єврейську історію, а також вступ до іудаїзму, єврейської містики і єврейської тематики в світовій літературі. Петровський-Штерн викладав в різних навчальних закладах, включаючи Києво-Могилянську Академію, Єрусалимський університет і Гарвард. Він є автором більше сотні наукових статей і шести книжок.

Джерело: http://www.lvivcenter.org/

Trava Mista Cano Alto
дата: